Bokdykaren

Eftersom man tror att allt man kan är självklar allmänbildning, och inte minns tiden innan man kunde det, är det lätt att tro att alla andra vet sånt man själv vet, eller att den gängse kunskapsnivån är i fas med ens egen. Oftast har man fel, både uppåt och nedåt.

Med risk för att fullkomligt idiotförklara mig själv och alla andra, tänkte jag komma med ett förmätet tips eller två. I utbyte förväntar jag mig tips om hushållskemi, motorer, hårdvara, bildredigering, mönsterkonstruktion, djur och kakrecept: där jag är fullkomligt lost. (Jag får också ofta frågor om hur man letar böcker, vilket uppmuntras! Jag vill bara hjälpa dig lite extra.)

Nu ska vi prata om hur man letar upp en specifik bok på bästa vis. Sannolikheten att du kommer att ha nytta av det här förr eller senare är otroligt stor.

I Sverige finns det ett par skitstora kataloger som håller ordning på flera olika bibliotek samtidigt, och inte bara är lokala kataloger för DITT mysiga folkbibliotek. LIBRIS drivs av Köngliga Bibloteket och är ett paraply för fackbibliotek, dvs universitet, institutioner och specialbibliotek av olika slag. För inte jättelängesen hade Libris ett fungerande gränssnitt för att stoppa in saker, dvs katalogisera, men så är det inte längre. Kvaliteten på innehåller blir därför stadigt sämre, i takt med att myndigheterna låter barn med kepsar laga sönder de nationella systemen.

(Förr i tiden fanns också BURK, BTJs databas (och BTJ är bokvärldens dystopiske, allsmäktige storebror som påverkar ditt liv MYCKET mer än du nånsin anar) – där var man tvungen att betala för att få leta. Idag katalogiserar BTJ rakt in i Libris, vilket innebär att de också får en massa problem pga barn med kepsar. Slut på gnäll, nu går vi vidare.)

Libris har i dagsläget forfarande en webbsöksfunktion, som du bör älska och använda. Poängen med att gräva i storkataloger är naturligtvis att utöva din rätt som kulturmedborgare och bli bibliotekets jobbigaste låntagare genom att insistera på ett ohemult antal fjärrlån varje år.

Tag hjälp av det universitet som ligger närmast dig. Det är dina skattepengar som ligger till grund för deras bibliotek, så se till att sätta dessa slantar i arbete och dra dig inte för att vara påstridig. Universitetens såkallade ”tredje uppgift” består i att tjäna allmänheten och dess förmodade informationsbehov, och där ingår naturligtvis du och din hobby.

Det finns självklart en massa andra kataloger utöver Libris. Ditt universitetsbibliotek kan hjälpa dig att beställa kopior eller låna in grejer från fjämmande ländej – framför allt brukar man kunna få hit grejer från övriga Skandinavien hur lätt som helst, och kanske framför allt finnarna sparar på ALLT, om du inte redan visste det.

Många kataloger är stängda för öppen websök, och man måste ha krångliga licenser och programvara och skitmycket pengar för att komma åt dem, men en del börjar lätta på trycket – t ex den ovärderliga OCLC WorldCat (57 000 medlemsbibliotek! 1,1 MILJARDER katalogposter and counting) – läs mer på wikipedia

En annan guldgruva är Karlsruher Virtueller Katalog, där man kan samsöka i en helgolands massa universitetskataloger som normalt inte är samordnade. Tyskarna är det mest analretentiva folkslaget när det gäller att spara, ordna och återfinna böcker – sjukdomen ligger på en nivå som vi knappt kan föreställa oss, och är helt i linje med alla nidbilder av Tyskland man kan tänka sig. Underbart! Betrakta upplägget som ett slags sökmässig bredspektrumantibiotika, eller ett nät som du knyter olika varje gång för att få tag på en särskild fångst. Works like a charm!

Do’s and don’ts of leta i the bibliotekskatalogen of your choice dårå?

Du är lat, visst är du lat? Att leta böcker är lite som Google whacking – det gäller att slippa skriva in många sökord. Med så få termer som möjligt ska du avgränsa dina träffar så mycket som möjligt.

Exemplet nedan gäller ”Hitta en bok som du känner till, men inte får tag på.” Hur du hittar ”allt om ämnet järnåldersknapphål” tar vi senare, i den stora heltäckande tramsartikel som är en tänkbar uppföljare till denna, och som jag ska skriva när jag eventuellt hamnar i gipsvagga och får lite tid över.

– författarens mest unika namn (helst utan diakriter – fnuttar, ringar, prickar, cediljer – om det är en utländsk katalog)
– det mest betydelsebärande ordet i titeln (helst utan diakriter om det är en utländsk katalog)
– tryckåret, om du känner till det. Passa dig om du är osäker. Det kan vara fel, och det kan filtreras bort om det är ett kasst system som stoppar alla termer med fyra tecken eller mindre (HATA).

NEJ, skriv aldrig in hela titeln på boken. Du minns fel. Du stavar fel. Du slarvar och skriver in nån extra bokstav nånstans. Undvik överhuvudtaget långa söksträngar med småord, de är lika meningsfulla och användbara som bajssträngar hos räkor.

NEJ, sök inte på ISBN om du inte måste. Forskare uppger att det finns ca 32 miljoner möjligheter att göra fel när man skriver in ett ISBN, mest på grund av att man saknar det naturliga korrekturstödet som hjärnans kapacitet för språkigenkänning ger. Du vet hur man stavar till Houellebecq, så du ser automagiskt om det blir fel. Men 978-91-27-11887-4 har du ingen automaträttning för i ögat.

NEJ, du ska inte välja ord med konstiga diakriter, eftersom systemet kanske inte känner av dem, kanske inte automaträttar dem, kanske inte fattar grejen med bindestreck etc etc.

JA, välj det av författarens namn som är mest unikt. Skriv inte Johansson om karln är straffad med ”Ojduhejdu” till förrätt. Skriv inte Bengt om han heter Trattklyka till efterrätt.

JA, undvik småorden. Libris gillar INTE att man skriver ”och”, då gnäller systemet.

Har du gjort rätt nu, har du alltså en cocktail som kan se ut som ”AUDREY PERVERTED 1933” eller ”FRANZ KOKAINISMUS 1967” eller ”BEPPE GERIATRIK 1999”. Roligt, och ofta ganska respektlöst mot författaren. Detta bör normalt ge dig EN träff på exakt det du letar efter.

För många träffar? Sortera kronologiskt om det går. Libris har funktionen ”äldst först” / ”nyast först” vilket är helt ovärderligt. Då kan du skippa resten så fort det blir 1887 och timmen är för sen för din förstaupplaga.

En annan bra grej med Libris: kolla också medietypen längst ute i högerkanten. Hur många titlar med ordet ”spine” hittar du? (1573). Men du vill inte ha nån uppbygglig bok om civilkurage, du längtar efter den medicinska tidksriften SPINE som har så många roliga artiklar om ryggmärgsbråck. Välj rätt medietyp (Monografi) så minskar du ner dina träffar till en handfull. Och se för guds skull till att du inte fritextsöker nu, utan att det är titelfältet i den avancerade sökningen du har fyllt i. Du vill inte ha ditt resultat blir nedlusat av en massa träffar på den berömde portugisiske diktaren Carlos Spine, nej?

NU. Nu vet du äntligen att det finns ett inkrökt litet bibliotek i Estland som sitter på laVeys handskrifter. Go get it! Dags att börja pesta din lokala filial och kräva att de tar in den. De gör sånt, på allvar. Det är DINA skattepengar som fixar det. Så kräv dem tillbaka!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *